Reklama
  • Poniedziałek, 29 września 2014 (11:05)

    Zrazy z kaszy perłowej

Składniki na 4 porcje: 5 dag kaszy perłowej, 1 cebula, 3 łyżki oleju, 3 ząbki czosnku, 1/2 kg marchewki, 2 jajka, 1 łyżka mąki pszennej, sól, pieprz, majeranek, bułka tarta do panierowania.

czas ok. 40 min; porcja – 260 kcal, cena 1,30 zł

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Reklama

1 Kaszę zalej szklanką wody i ugotuj z dodatkiem soli do miękkości. Przestudź, przepuść przez maszynkę. Cebulę obierz, pokrój w kostkę.

2 Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć cebulę, lekko zeszklij. Dodaj obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż około 2 min.

3 Marchewkę oczyść, opłucz pod bieżącą wodą. Zetrzyj na tarce jarzynowej o małych oczkach lub rozdrobnij w malakserze. Połącz z cebulą oraz czosnkiem.

4 Warzywa wymieszaj w misce z przepuszczoną przez maszynkę kaszą. Wbij jajka, wsyp mąkę. Masę dopraw do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Na koniec dodaj tyle bułki tartej, by dało się formować kotlety.

5 Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Z przygotowanej masy formuj płaskie kotlety. Obtaczaj je w tartej bułce i smaż na złoty kolor po 5-8 min z każdej strony. na obiad z ziemniakami oraz surówką. Masę z kaszy i marchewki możesz wzbogacić dowolnymi dodatkami smakowymi, na przykład kminkiem, ko perkiem, curry, a nawet białym octem winnym. Do kotletów warto też przyrządzić dip jogurtowy z czosnkiem.

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Świat kobiety
Więcej na temat:zrazy | na | z

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag makaronu wstążki, 1 pęczek młodych zielonych szparagów, 1 główka sałaty lollo rosso,garść kiełków (lub rukwi wodnej), 5 łyżeczek musztardy z ziarnami gorczycy, 3 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.