Reklama
  • Czwartek, 27 sierpnia 2015 (14:05)

    Złociste kuleczki z ciecierzycy

Składniki: ●puszka ciecierzycy ●cebula ●2 ząbki czosnku ●świeżo mielony pieprz, sól, mielona papryka ●sok z cytryny ●natka pietruszki ●olej do smażenia ●bułka do obtoczenia oraz do zagęszczenia masy

Reklama

1. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Cebulę i czosnek obierz, pokrój, dodaj do ciecierzycy i zmiksuj razem. Następnie dopraw (przyprawami i sokiem z cytryny). Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj posiekaną drobno natkę oraz bułkę tartą (tyle, by masę łatwo było kleić). Ulep małe, zgrabne klopsiki i obtocz je w bułce tartej.

2. Rozgrzej olej na sporej patelni i smaż klopsiki, aż się ładnie zezłocą. Następnie osącz je z tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Możesz powbijać w nie patyczki, żeby było je wygodnie jeść. Serwuj z sosem owocowym, np. żurawinowym.

Przygotowanie: ok. 40 min; porcja ok. 1-1,50 zł.

Kulki będą mniej kaloryczne, jeśli zamiast smażyć, upieczesz je na blasze w piekarniku, na papierze do pieczenia.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, 1 cebula, 10 dag żółtego sera, 1 jajko, 2-3 łyżki kaszy manny, po kilka gałązek natki i majeranku, sól, mielony czarny pieprz, olej, 2-3 łyżki bułki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.