Reklama
  • Czwartek, 27 sierpnia 2015 (14:05)

    Złociste kuleczki z ciecierzycy

Składniki: ●puszka ciecierzycy ●cebula ●2 ząbki czosnku ●świeżo mielony pieprz, sól, mielona papryka ●sok z cytryny ●natka pietruszki ●olej do smażenia ●bułka do obtoczenia oraz do zagęszczenia masy

Reklama

1. Ciecierzycę odsącz z zalewy. Cebulę i czosnek obierz, pokrój, dodaj do ciecierzycy i zmiksuj razem. Następnie dopraw (przyprawami i sokiem z cytryny). Ponownie krótko zmiksuj. Dodaj posiekaną drobno natkę oraz bułkę tartą (tyle, by masę łatwo było kleić). Ulep małe, zgrabne klopsiki i obtocz je w bułce tartej.

2. Rozgrzej olej na sporej patelni i smaż klopsiki, aż się ładnie zezłocą. Następnie osącz je z tłuszczu na papierowych ręcznikach kuchennych. Możesz powbijać w nie patyczki, żeby było je wygodnie jeść. Serwuj z sosem owocowym, np. żurawinowym.

Przygotowanie: ok. 40 min; porcja ok. 1-1,50 zł.

Kulki będą mniej kaloryczne, jeśli zamiast smażyć, upieczesz je na blasze w piekarniku, na papierze do pieczenia.

Świat kobiety
Więcej na temat:kulki | z | sok z cytryny | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 250 g zielonej soczewicy ● 600 g pomidorów ● cebula ● mały por, biała część ● czerwona papryka ● marchewka ● duży ziemniak ● 3 ząbki czosnku ● 1/2 l bulionu warzywnego ● 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.