Reklama
  • Poniedziałek, 14 września 2015 (13:05)

    Zielone risotto

Składniki na 4 porcje: 30 dag zielonych warzyw (fasolka, groszek, szparagi), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, szczypiorek, 30 dag ryżu, 100 ml wytrawnego białego wina, 2 łyżki masła, 5 dag parmezanu, olej, sól, kolorowy pieprz.

1 Wszystkie warzywa oczyść, opłucz lub odcedź z zalewy (jeśli używasz szparagów lub groszku z puszki). Świeże warzywa wrzuć na osolony wrzątek, ugotuj do miękkości, odcedź.

2 Cebulę i czosnek obierz, drobno poszatkuj. W rondlu lub garnku o grubym dnie rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę z czosnkiem, zrumień. Dodaj opłukany i osączony na sicie ryż, przesmaż.

Reklama

3 Wlej wytrawne białe wino, gotuj dopóki alkohol nie odparuje. Ryż zalej gorącym wywarem, w którym gotowały się warzywa (ok. 3 szklanki). Przykryj naczynie. Gotuj na średnim ogniu do miękkości (15-18 min).

4 Odcedzone zielone warzywa pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do ugotowanego ryżu. Przemieszaj. Dodaj 2 łyżki masła. Risotto dopraw do smaku solą oraz utłuczonym kolorowym pieprzem.

Rozłóż na talerze. Opłucz i posiekaj pęczek szczypiorku. Udekoruj każdą porcję. Posyp startym parmezanem.

czas ok. 60 min; porcja – 480 kcal, cena 2,60 zł

Świat kobiety
Więcej na temat:risotto | cebula | zieloni

Zobacz również

  • Składniki: 2 woreczki kaszy jęczmiennej (np. mazurskiej), 1 łyżka masła, 30 dag pieczarek, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 strąki czerwonej papryki, 1 szklanka bulionu, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.