Reklama
  • Poniedziałek, 27 października 2008 (13:37)

    Zapiekane pierogi z dynią

Z jesiennego menu.

Zdjęcie

Pierogi z dynią /Smacznego
Pierogi z dynią
/Smacznego

Składniki:

ciasto:
- 40 dag mąki,
- jajko
farsz:
- 40 dag dyni,
- cebula,
- łyżka masła,
- 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich,
- szczypta cukru,
- sól,
- łyżeczka mielonego kminku,
- śmietana

Reklama

Przygotowanie:

Drobno posiekaną cebulę podsmażyć na maśle. Obraną dynię zetrzeć na tarce, wymieszać z cebulą, orzechami, przyprawami. Z mąki, jajka i niecałej szkl. wody zagnieść ciasto - dość ścisłe, ale elastyczne. Rozwałkować na wysypanej mąką stolnicy i wykroić spore krążki. Nakładać farsz, zlepić brzegi ciasta. Ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać śmietaną, zapiec.

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● 250 g zielonej soczewicy ● 600 g pomidorów ● cebula ● mały por, biała część ● czerwona papryka ● marchewka ● duży ziemniak ● 3 ząbki czosnku ● 1/2 l bulionu warzywnego ● 3... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.