Reklama
  • Czwartek, 19 marca 2015 (08:05)

    Włoskie rösti z rzeżuchą

Składniki: 800 g ziemniaków, 80 g tartego parmezanu, szczypta gałki muszkatołowej, 2 garści rzeżuchy, sól, zmielony czarny pieprz, olej do smażenia, 4 gałązki selera naciowego, główka sałaty radicchio, łyżka oleju rzepakowego, garść posiekanej pietruszki.

Przygotowanie:

Reklama

Obierz ziemniaki, umyj je i zetrzyj na tarce o dużych oczkach do misy. Dodaj parmezan, gałkę muszkatołową i rzeżuchę (odstaw trochę do dekoracji. Dopraw solą, pieprzem i wymieszaj.

Rozgrzej na patelni trochę oleju i wlej część masy ziemniaczanej. Masę rozsmaruj na patelni i trochę dociśnij. Obsmaż placek z obydwu stron na złoty kolor. Potem przenieś na serwetkę, by odsączyć tłuszcz. Z reszty masy usmaż kolejne placki.

Seler naciowy i cykorię oczyść. Pokrój w cienkie paseczki, wsyp do misy, dopraw solą, pieprzem, pokrop olejem i wymieszaj.

Dodaj pietruszkę. Sałatkę podawaj z plackami udekorowanymi rzeżuchą.

Tele Tydzień
Więcej na temat:seler | z | włoskie | olej do smażenia

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • po pół szklanki ugotowanej czerwonej i zielonej soczewicy • pęczek botwinki • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego • jajko • sól • pieprz • oliwa. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.