Reklama
  • Wtorek, 5 lipca 2016 (13:05)

    Wegetariańskie samosy

Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki , 2 łyżki oleju, 150 ml ciepłej wody, sól. Farsz: 1 słoik krojonych warzyw konserwowych – marchwi, groszku i kukurydzy, 1 cebula , 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, papryka słodka, kolendra, kurkuma, olej do głębokiego smażenia

1. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać, podsmażyć na złoto na 1 łyżce oleju, dodać odcedzone warzywa, przesmażyć.

Reklama

2. Farsz dobrze doprawić – powinien mieć wyrazisty smak. Wystudzić.

3. Mąkę przesiać, zrobić dołek, wlać wodę, olej, szczyptę soli, zagnieść ciasto jak na pierogi, podzielić na 12 części. Każdą rozwałkować, rozłożyć farsz, zwilżyć brzegi, skleić. Smażyć w głębokim oleju, osuszyć na ręczniku papierowym.

Nasza rada

Zamiast oleju do ciasta możesz użyć masła. Brzegi pierożków najlepiej zaciskać za pomocą widelca: nie pękną przy smażeniu.

Przygotowanie: ok. 50 minut.

Twoje Imperium
Więcej na temat:farsz | ciasto | Samosy | ciasta

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, 1 cebula, 10 dag żółtego sera, 1 jajko, 2-3 łyżki kaszy manny, po kilka gałązek natki i majeranku, sól, mielony czarny pieprz, olej, 2-3 łyżki bułki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.