Reklama
  • Wtorek, 10 stycznia (08:00)

    Wegetariańskie curry z dynią i czerwoną sałatą

Składniki na 6 porcji: 50 dag dyni, np. hokkaido, 2 puszki ciecierzycy, 50 dag cukinii, 2 puszki (po 400 ml) mleka kokosowego, 1 główka sałaty radicchio, 2 czerwone chili, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, 5–6 łyżek sosu sojowego, 3 łyżki łuskanych pestek dyni, 3 łyżeczki curry w proszku, sól.

Reklama

1. Ciecierzycę przesyp na durszlak, opłucz ciepłą wodą i pozostaw, by dokładnie ociekła. Dynię umyj, obierz ze skórki, usuń pestki, a miąższ pokrój w kostkę.

2. Cukinie cieniutko obierz (skórek nie wyrzucaj), pokrój w półplasterki. Papryczki chili opłucz, przekrój, oczyść z pestek i pokrój na małe kawałeczki. Cebulę i czosnek obierz, drobno posiekaj.

3. Na dużej patelni rozgrzej olej. Usmaż na nim krótko cukinię i przełóż na talerz, oprósz ją solą. Na tłuszcz na patelni włóż dynię, cebulę, czosnek oraz chili. Smaż 5 min, delikatnie mieszając co jakiś czas. Posyp curry, dołóż osączoną ciecierzycę, wlej mleko kokosowe. Gulasz przypraw sosem sojowym. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 8 min.

4. Pestki dyni upraż na patelni, przesyp na talerzyk. Sałatę opłucz, poszatkuj. Sałatę i cukinię wymieszaj z gulaszem. Zdejmij z ognia. Skórki cukinii pokrój w paseczki, wrzuć je na chwilę do wrzątku, osącz. Curry nałóż do kokilek. Posyp pestkami dyni, udekoruj paseczkami cukinii.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, 1 cebula, 10 dag żółtego sera, 1 jajko, 2-3 łyżki kaszy manny, po kilka gałązek natki i majeranku, sól, mielony czarny pieprz, olej, 2-3 łyżki bułki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.