Reklama
  • Piątek, 8 lipca 2016 (14:00)

    Wegetariańskie burgery z tofu i konfiturą

Składniki na 4 sztuki: 2 płaskie bułki z sezamem, 6 cienkich plasterków tofu, 1 pomidor, 2 łyżki słodko-pikantnego sosu orientalnego (np. hoisin), 2 liście sałaty, 2 rzodkiewki, garść kiełków z buraka, olej. Konfitura: 1 mango, 2 łyżki białego wina, 1 łyżka octu winnego, 2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka miodu, 1 papryczka chili.

Reklama

1. Przygotuj konfiturę: mango obierz, pokrój w kostkę. Podduś w rondelku, dodaj wino, ocet, cukier oraz miód. Gotuj pod przykryciem 2–3 min. Zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 3–4 min, aż owoce staną się miękkie i szkliste. Odstaw z ognia. Chili oczyść z pestek, bardzo drobno posiekaj. Dodaj do konfitury, wymieszaj.

2. Tofu posmaruj sosem słodko-kwaśnym, odstaw na kilka minut. Pomidor, rzodkiewki oraz sałatę opłucz, osusz. Liście sałaty porwij na mniejsze kawałki. Pomidor i rzodkiewki pokrój natomiast w plasterki. Bułki poprzekrawaj na połówki, opiecz je w tosterze albo zrumień w piekarniku.

3. Na patelni rozgrzej olej. Usmaż plasterki tofu (po minucie z każdej strony). Spody bułek posmaruj częścią konfitury z mango. Na tym rozłóż sałatę, pomidor, rzodkiewki, tofu, kiełki buraka i resztę konfitury. Przykryj wierzchami bułek.

Wersja z mięsem

Tofu zastąp cieniutkimi plasterkami dowolnej pieczeni. Posmaruj je sosem orientalnym i obsmaż.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 woreczki kaszy jęczmiennej (np. mazurskiej), 1 łyżka masła, 30 dag pieczarek, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 strąki czerwonej papryki, 1 szklanka bulionu, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.