Reklama
  • Czwartek, 7 kwietnia 2016 (10:05)

    Wegetariański paprykarz

Składniki na 4 porcje, 20 dag ryżu na risotto, 2 małe cebule, 1 l bulionu warzywnego, 150 ml białego wytrawnego wina, 1 cukinia, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 puszka pomidorów krojonych, 5 dag drobno startego sera typu parmezan, 10 dag mas carpone, 3 ząbki czosnku, 4 łyżki masła, oliwa z oliwek, sól, pieprz, natka do dekoracji

Reklama

1. Bulion zagotuj. Obierz i posiekaj cebule oraz czosnek. Na patelni rozgrzej 3 łyżki masła. Zeszklij cebule z czosnkiem. Wsyp ryż i mieszając, smaż 3 min. Wlej wino, doprowadź do wrzenia i mieszając, duś ok. 5 min. Po tym czasie wlej 1 szkl. gorącego bulionu. Mieszając, gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Wtedy znów dolej 1 szkl. bulionu. Czynność powtarzaj, aż ryż wchłonie cały bulion.

2. Oczyść, umyj i pokrój w kos teczkę papryki oraz cukinię. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Podsmaż paprykę, dodaj cukinię. Duś 5 min. Dołóż pomidory z zalewą, przypraw solą i pieprzem. Duś 5 min.

3. Żaroodporne naczynie posmaruj resztą masła. Risotto wymieszaj z serem typu parmezan i mas carpone, przełóż do naczynia. Na to wyłóż potrawkę warzywną. Zapiekaj 5 min w temp. 200 st. Przed podaniem udekoruj listkami natki.

Ostrzejszy smak

Na oliwie zeszklij posiekane 3 ząbki czosnku i chili. Dopiero dołóż paprykę i pozostałe warzywa.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:Paprykarz

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: szklanka grochu ● opakowanie ciasta francuskiego ● jajko ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● 4-cm kawałek imbiru ● 5 łyżek tartej bułki ● pęczek natki pietruszki ● 3 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.