Reklama
  • Środa, 16 grudnia 2015 (11:00)

    Wegetariańska tortilla „Ole!”

Składniki na 4 porcje: 80 dag ziemniaków, 30 dag kolorowej papryki, 1 ząbek czosnku, 1 łyżeczka + trochę oleju do posmarowania formy, sól, pieprz, chili w proszku, 4 jajka, 100 ml mleka, 1 gałązka natki pietruszki

Reklama

1. Ziemniaki obrać, gotować około 20 minut w lekko posolonej wodzie. Papryki umyć, wytrzeć do sucha, odciąć im wierzchy z ogonkiem, wykroić gniazda nasienne, strąki pokroić w krążki. Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.

2. Na patelni rozgrzać łyżeczkę oleju. Wrzucić czosnek, po chwili paprykę i przez chwilę razem poddusić. Oprószyć solą, pieprzem oraz sproszkowanym chili. Zdjąć z patelni i odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. 

3. Mleko wymieszać z jajkami i przyprawić do smaku. Ziemniaki odcedzić, przestudzić, pokroić w plastry. Okrągłą formę (śr. 22 cm) posmarować odrobiną oleju. Ułożyć w niej – warstwami – plasterki ziemniaków i krążki papryki.

Zalać masą jajeczną. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200°C. Zapiekać 30 minut. Natkę pietruszki posiekać. Gotową tortillę posypać natką i ewentualnie udekorować strączkami chili.

Przygotowanie koło 70 minut.

Życie na gorąco
Więcej na temat:Tortilla

Zobacz również

  • Składniki: 2 woreczki kaszy jęczmiennej (np. mazurskiej), 1 łyżka masła, 30 dag pieczarek, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 strąki czerwonej papryki, 1 szklanka bulionu, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.