Reklama
  • Wtorek, 17 listopada 2015 (11:00)

    Wegetariańska lasagne

Składniki: 8 płatów makaronu do lasagne, 2 średnie bakłażany , cebula, 2 puszki krojonych pomidorów, łyżka koncentratu pomidorowego, 3 ząbki czosnku, oliwa z oliwek, żółty ser, papryka ostra, oregano

Przygotowanie:

W lekko osolonym wrzątku, przez 3 minuty, namocz płaty makaronu. Rozłóż je tak, aby nie stykały się ze sobą. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż drobno posiekaną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj pomidory, koncentrat i oregano, dopraw solą i ostrą papryką. Duś przez ok. 10 minut.

Bakłażany pokrój w plastry i posyp solą. Odstaw na 10 minut i przesmaż. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym ułóż warstwami – płaty makaronu, plastry bakłażana, sos pomidorowy oraz trochę żółtego sera. Czynność powtarzaj do wyczerpania składników. Na wierzchu ułóż warzywa.

Reklama

Lasagne piecz w piekarniku w temp. 180 °C pod przykryciem przez ok. 20 minut. Następnie zdejmij pokrywkę, posyp resztą sera i zapiekaj jeszcze 10 minut. Danie wyjmij z piekarnika i odstaw jeszcze na kilka minut, aby zapiekanka nie rozpadła się przy krojeniu.

Na żywo
Więcej na temat:lasagne

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki , 2 łyżki oleju, 150 ml ciepłej wody, sól. Farsz: 1 słoik krojonych warzyw konserwowych – marchwi, groszku i kukurydzy, 1 cebula , 2 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.