Reklama
  • Piątek, 23 września 2016 (08:05)

    Wegański burger

Składniki: 15 dag makaronu wstążki, 1 pęczek młodych zielonych szparagów, 1 główka sałaty lollo rosso,garść kiełków (lub rukwi wodnej), 5 łyżeczek musztardy z ziarnami gorczycy, 3 łyżeczki płynnego miodu, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, cukier

1. Makaron typu wstążki wrzuć na posolony wrzątek i ugotuj według przepisu podanego na opakowaniu. Odlej na sicie, trzymaj w cieple (pod przykryciem).

2. Szparagi oczyść, odetnij końcówki. Ustaw je pionowo w garnku i zalej wodą tak, by główki wystawały ponad powierzchnię. Dodaj po sporej szczypcie soli i cukru. Gotuj 10-12 minut. Odlej, przekrój na mniejsze kawałki.

Reklama

3. Sałatę podziel na liście, opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz w specjalnej wirówce lub na papierowym ręczniku kuchennym. Opłucz oraz osusz dowolne kiełki (lub rukiew wodną).

4. Na sos utrzyj musztardę z naturalnym płynnym miodem oraz oliwą. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Na talerzykach układaj warstwami liście sałaty, szparagi, ponownie liście sałaty, makaron i kiełki. Każdą warstwę polewaj przygotowanym sosem.

Czas ok. 25 min; porcja – 170 kcal, cena 3,20 zł, 4 porcje.

Dobra rada. Do typowo wegańskiego dania użyj makaronu bez jajek.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ● 1/2 szklanki czerwonej soczewicy ● 3 łyżki ugotowanej łyżki kaszy kukurydzianej lub manny ● 2 jajka ● 2 ząbki czosnku, rozgniecione ● przyprawy do smaku: sól, pieprz,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.