Reklama
  • Poniedziałek, 7 marca 2016 (08:00)

    Warzywny burger pod kołderką z kiełków

Składniki: 2 bułki pełnoziarniste (lub kukurydziane) • mała fioletowa cebula • puszka ciecierzycy • 2 łyżki posiekanej natki • 2 łyżki mąki • 1/4 szklanki tartego żółtego sera • jajko • czerwona papryka • szklanka kiełków rzodkiewki lub lucerny • majonez • sól, pieprz • olej, oliwa.

1. Posiekaj cebulę i podsmaż krótko na oleju.

2. Odsącz ciecierzycę i zmiksuj na gładką masę. Dodaj mąkę i jajko, dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Dodaj posiekaną natkę.

Reklama

3. Uformuj płaskie kotleciki i smaż na oleju z jednej i drugiej strony, aż nabiorą złocistego koloru.

4. Bułki przekrój na pół, skrop oliwą i podpiecz na rozgrzanej patelni. Posmaruj majonezem. Ułóż część fioletowej cebulki, następnie kotlet. Posyp odrobiną startego sera, połóż krążek papryki, a na wierzchu ułóż kiełki. Nasza rada: Żeby zaostrzyć smak warzywnego burgera, możesz dodać do zmiksowanej masy kilka kawałków papryczki chilli.

Olivia
Więcej na temat:ODS | burger | P.O.D.

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, 1 cebula, 10 dag żółtego sera, 1 jajko, 2-3 łyżki kaszy manny, po kilka gałązek natki i majeranku, sól, mielony czarny pieprz, olej, 2-3 łyżki bułki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.