Tradycyjne egipskie kuszari

Wtorek, 3 marca 2015 (08:05)

Składniki na 4 porcje: 50 dag makaronu rurki, po 10 dag zielonej soczewicy, ryżu oraz ciecierzycy, 1 puszka pomidorów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa.

Reklama

1. Ciecierzycę namoczyć przez noc i ugotować, pod koniec posolić. Soczewicę moczyć ok. 20 minut i też ugotować do miękkości. Ryż ugotować na sypko, makaron al dente i odcedzić.

2. Zrobić sos: czosnek posiekać, zeszklić na oliwie razem z cebulą pokrojoną w piórka. Dodać pokrojone pomidory, doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 20 minut.

Wyłożyć na półmisek makaron, potem ryż, soczewicę zmieszaną z ciecierzycą, polać sosem pomidorowym.

Twoje Imperium