Reklama
  • Wtorek, 3 marca 2015 (08:05)

    Tradycyjne egipskie kuszari

Składniki na 4 porcje: 50 dag makaronu rurki, po 10 dag zielonej soczewicy, ryżu oraz ciecierzycy, 1 puszka pomidorów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa.

Reklama

1. Ciecierzycę namoczyć przez noc i ugotować, pod koniec posolić. Soczewicę moczyć ok. 20 minut i też ugotować do miękkości. Ryż ugotować na sypko, makaron al dente i odcedzić.

2. Zrobić sos: czosnek posiekać, zeszklić na oliwie razem z cebulą pokrojoną w piórka. Dodać pokrojone pomidory, doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 20 minut.

Wyłożyć na półmisek makaron, potem ryż, soczewicę zmieszaną z ciecierzycą, polać sosem pomidorowym.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Jarskie pierożki

    Składniki na 6 porcji: 3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka kaszy gryczanej, 10 dag białego sera, 1 duża cebula, po pół pęczka natki i koperku, olej, sól, pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.