Reklama
  • Wtorek, 3 marca 2015 (08:05)

    Tradycyjne egipskie kuszari

Składniki na 4 porcje: 50 dag makaronu rurki, po 10 dag zielonej soczewicy, ryżu oraz ciecierzycy, 1 puszka pomidorów, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa.

Reklama

1. Ciecierzycę namoczyć przez noc i ugotować, pod koniec posolić. Soczewicę moczyć ok. 20 minut i też ugotować do miękkości. Ryż ugotować na sypko, makaron al dente i odcedzić.

2. Zrobić sos: czosnek posiekać, zeszklić na oliwie razem z cebulą pokrojoną w piórka. Dodać pokrojone pomidory, doprawić solą i pieprzem, dusić ok. 20 minut.

Wyłożyć na półmisek makaron, potem ryż, soczewicę zmieszaną z ciecierzycą, polać sosem pomidorowym.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 2 szklanki suchej kaszy bulgur, 1 cebula, 1 czerwona papryka, sól, pieprz, pół łyżeczki mielonej słodkiej papryki, 1 opakowanie mrożonego szpinaku w liściach, paczka migdałów, ok. 1... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.