Reklama
  • Piątek, 23 lipca 2010 (11:11)

    Tarta grzybowa - w 2 godziny

Nie tylko dla wegetarian.

Zdjęcie

Tarta grzybowa /Smacznego
Tarta grzybowa
/Smacznego

Składniki:

Ciasto:
- 30 dag mąki,
- 15 dag zimnego masła,
- ok. 4 łyżek zimnej wody,
- szczypta soli,
Farsz:
- 4 jajka,
- 1 szklanka śmietanki 30 proc.,
- 2 łyżki masła,
- 40 dag świeżych grzybów,
- 1 cebula,
- gałązka rozmarynu,
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki,
- sól, pieprz

Przygotowanie:

Wszystkie składniki na ciasto muszą być dobrze schłodzone. Mąkę posiekać z masłem, dodać wodę i sól, szybko zagnieść, owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na min. 1 h. Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę posiekać i zeszklić na maśle, dodać grzyby, listki rozmarynu, smażyć kilka minut, doprawić solą i pieprzem. Dodać śmietanę, dusić do lekkiego zgęstnienia, przestudzić. Jajka rozdrobnić widelcem i dodać do grzybów, dokładnie wymieszać dodając natkę pietruszki. Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką formę do tarty. Podpiec na lekko złoty kolor w nagrzanym do 200 st. C piekarniku. Po tym czasie wyłożyć na ciasto uprzednio przygotowany farsz i piec dalsze 15-20 min. Podawać udekorowane świeżymi ziołami.
Czas przygotowania: 2 h.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag sera feta (w kawałku), 1 puszka serc karczochów, 2-3 pomidorki, 15 dag mieszanki różnych sałat, 5 dag czarnych oliwek, 5 łyżek jasnego octu balsamicznego, 7 łyżek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.