Reklama
  • Środa, 3 kwietnia 2013 (10:35)

    Tarta grochowa z otrębami pszennymi

Na ciepło i zimno. Polecam je osobom lubiącym kuchnię wegetariańską.

Przepis przysłała Jadwiga Kwiek z Faściszowej

Reklama

Składniki: Ciasto: 30 dag mąki, jajko, 12 dag margaryny, sól, łyżka śmietany.

Nadzienie: 80 dag ugotowanego drobnego grochu, 3 marchewki, pęczek natki, 3 jajka, łyżka bułki tartej, łyżka otrąb pszennych, 2 ząbki czosnku, gałka muszkatołowa, pieprz, majeranek

Przygotowanie: Ciasto: składniki zagnieć ze szczyptą soli. Ciastem wylep natłuszczoną formę o średnicy 26 cm. Resztę ciasta odłóż.

Nadzienie: marchewki ugotuj, pokrój w kostkę. Natkę posiekaj. Białka ubij. Ugotowaną fasolę i czosnek zmiksuj. Dodaj żółtka, otręby i bułkę tartą, wymieszaj. Dodaj marchewkę i natkę oraz ubitą pianę, wymieszaj, przypraw.

Masę rozsmaruj na cieście. Na wierzchu z reszty ciasta ułóż kratkę. Piecz około 40 minut w 180°C.

Czas przygotowania: 85 min, ilość porcji: 10 cena za porcję: 1,40 zł

Chwila dla Ciebie
Więcej na temat:tarta | ciasto | przepis | z | ciasta

Zobacz również

  • Ciasto: • kilogram ziemniaków • 2 jajka • szklanka mąki ziemniaczanej • szklanka mąki pszennej • sól. Farsz: • 4 marchewki • 2 łyżki masła • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.