Reklama
  • Poniedziałek, 26 maja 2008 (13:03)

    Sałatka z rukolą, roszponką i botwinką

Można ją przygotować w 15 minut.

Zdjęcie

Sałatka /Smacznego
Sałatka
/Smacznego

Składniki na 4-5 porcji:

- 1 żółta papryka
- 2 pomidory
- 1 biała cebula
- po garści: rukoli, roszponki, listków szpinaku i botwinki
- mała sałata masłowa
Sos:
- 2 łyżki octu balsamicznego białego
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka tabasco
- łyżka miodu
- ząbek czosnku, sól

Reklama

Przygotowanie:

1. Opłukać liście sałaty, roszponki, rukoli, szpinaku i botwinki. Osuszyć. Pomidory pokroić na cząstki. Oczyszczoną paprykę pociąć w paseczki. Obrać cebulę i pokroić w talarki. Wszystkie przygotowane składniki wymieszać w dużej salaterce.
2. Przygotować sos: ocet balsamiczny utrzeć na gładko z miodem i tabasco oraz szczyptą soli. Bezpośrednio do sosu wcisnąć (miażdżąc w prasce) czosnek. Następnie stale ucierając widelcem dodawać małe porcje oliwy (powinien powstać sos w konsystencji przypominający rzadki majonez). Na koniec ewentualnie doprawić solą. Składnik sałatki skropić sosem, lekko przemieszać i natychmiast podawać.
Czas przygotowania: 15 minut

Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie! Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki: 350 g ugotowanej kaszy gryczanej • 350 g twarogu • 1 garść natki pietruszki • 3 ząbki czosnku • 1 cebula • sól, pieprz • 1 jajko • bułka tarta. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.