Reklama
  • Środa, 14 lipca 2010 (14:35)

    Sałatka pomidorowa z rukolą i parmezanem - w 35 minut

Letnia sałatka we włoskim stylu.

Zdjęcie

Sałatka pomidorowa z rukolą i parmezanem /Smacznego
Sałatka pomidorowa z rukolą i parmezanem
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- 800 g pomidorów,
- 3 cebule,
- pęczek rukoli,
- 2 łyżki orzeszków piniowych,
- 6 łyżek oliwy z oliwek,
- 4 łyżki białego octu balsamicznego,
- sól, pieprz, cukier,
- 12 cienkich kromek z chlebka ciabatta

Przygotowanie:

Pomidory, umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać, pokroić w krążki. Rukolę umyć, otrząsnąć z wody. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu. Ocet doprawić solą, pieprzem i cukrem, wmieszać 3 łyżki oliwy, dodać orzeszki.
3 łyżki oliwy rozgrzać na dużej patelni obsmażyć kromki ciabatty tak, aby powstały złote grzanki. Pomidory, cebulę, rukolę i sos wymieszać. Sałatkę nakładać na talerzyki, posypać starym parmezanem. Podawać z grzankami z ciabatty.
Czas przygotowania: 35 minut
Jedna porcja zawiera: 1420 kJ/339 kcal

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Ciasto: • kilogram ziemniaków • 2 jajka • szklanka mąki ziemniaczanej • szklanka mąki pszennej • sól. Farsz: • 4 marchewki • 2 łyżki masła • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.