Reklama
  • Środa, 27 marca 2013 (14:35)

    Sajgonki z warzywami

Moczenie w sosie takich sajgonek jest niewygodne, więc wlewaj go do środka łyżeczką.

SKŁADNIKI:

Reklama

● 10-15 arkuszy papieru ryżowego

● garść makaronu ryżowego

● 2 liście kapusty pekińskiej

● olej sezamowy lub imbirowy

● grzyby chińskie, np. shitake, mun (chrupiące)

● 3 liście sałaty, np. lodowej

● marchew

● ogórek

● papryka czerwona

● kiełki soi lub fasoli mung

● kostka tofu (ok. 30 dag)

● sos sojowy

● łyżeczka musztardy

● olej do smażenia

Tofu pokrój wzdłuż na słupki ok. 1,5 cm szerokości. Przełóż do zamykanego pojemnika na żywość, skrop sosem sojowym, dodaj musztardę. Mieszaj, obracając pudełkiem. Odstaw.

Makaron ryżowy namocz w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Gotowy wymieszaj z posiekaną kapustą pekińską i odrobiną oleju sezamowego lub imbirowego.

Grzyby namocz przez kilka minut i pokrój je w cienkie paseczki. Sałatę umyj, osusz. Marchewkę oczyść i pokrój w słupki. Tak samo pokrój ogórek i oczyszczoną z nasion paprykę.

Tofu usmaż na rumiano. Kawałki, które się pokruszyły, dodaj po ostudzeniu do makaronu ryżowego. Wymieszaj.

Głęboki talerz napełnij gorącą wodą. Namocz w nim po kolei arkusze papieru ryżowego. Kładź na nim (tak, żeby z jednej strony zostało trochę miejsca, a z drugiej warzywa trochę wystawały): sałatę, porcję makaronu, kawałek tofu, kiełki i warzywa.

Zawiń jeden bok, dół i drugi bok. Podaj z sosem, np. słodko-kwaśnym.

Przygotowanie 5 porcji: 25-35 min. Jedna porcja: 220 kcal. Cena: 5,30.

Świat kobiety
Więcej na temat:sajgonki | makaron | grzyby | z

Zobacz również

  • Składniki na 4-6 porcji: Ciasto: 2 szklanki mąki , 2 łyżki oleju, 150 ml ciepłej wody, sól. Farsz: 1 słoik krojonych warzyw konserwowych – marchwi, groszku i kukurydzy, 1 cebula , 2 ząbki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.