Reklama
  • Czwartek, 14 lutego 2013 (15:32)

    Ryż z pomidorami

Składniki na 6 porcji: 20 dag ryżu, 1/2 kg pomidorów, 2 gomółki sera mozarella, 1/2 szklanki śmietanki 30 proc., 2 jajka, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 2 łyżki masła (oraz masło do posmarowania formy), sól l świeżo mielony czarny pieprz, szczypta mielonej papryki ostrej i słodkiej, szczypta curry.

Do dekoracji:

Reklama

kilka gałązek świeżej bazylii lub endywii.

Ewentualnie:

czarne oliwki bez pestek.

Przygotowanie:

1. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę. Pomidorom natnij skórkę, polej wrzątkiem, a gdy ostygną – usuń skórkę. Mozarellę osącz z zalewy. Pomidory i mozarellę pokrój w plasterki.

2. W głębokiej patelni roztop masło i zeszklij na nim cebulę. Po chwili dodaj do cebuli przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ryż i chwilę smaż razem. Następnie ryż przełóż do rondla, zalej dwiema szklankami wody, dopraw solą, pieprzem, papryką, curry i ugotuj na półtwardo, po czym odstaw do ostygnięcia. Jeśli lubisz oliwki, pokrój je, dodaj do ryżu i wymieszaj.

3. Przestudzony ryż połącz ze śmietanką wymieszaną z jajkami. Teraz przełóż ryż z patelni do żaroodpornej formy wysmarowanej grubo masłem.

4. Na ryżu ułóż najpierw plastry pomidorów, a następnie ser mozarella. Naczynie wstaw do rozgrzanego piekarnika. Zapiekaj w 200° C ok. 25 min. Podawaj na ciepło, udekorowany zieleniną.

Przygotowanie: 55 minut Porcja: 380 kilokalorii

Zapiekany ryż z pomidorami można podawać także na zimno.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki: 15 dag makaronu wstążki, 1 pęczek młodych zielonych szparagów, 1 główka sałaty lollo rosso,garść kiełków (lub rukwi wodnej), 5 łyżeczek musztardy z ziarnami gorczycy, 3 łyżeczki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.