Reklama
  • Piątek, 4 października 2013 (10:00)

    Ryż z owocami

Składniki: 10 dag ryżu , pół litra mleka , 2 jajka , szklanka rodzynek , 20 dag winogron , 1 łyżka soku cytrynowego , 1 mały cukier waniliowy , 1/4 kostki miękkiego masła, 5 łyżek cukru, szczypta soli , kilka listków mięty.

Reklama

1. Mleko zagotuj z dodatkiem szczypty soli, łyżki cukru białego i waniliowego.

2. Wsyp ryż i gotuj 20 min. Przestudź.

3. Rodzynki namocz, winogrona umyj, osusz, pokrój na połówki i wyjmij pestki.

4. Miękkie masło utrzyj z 2 łyżkami cukru. Żółtka jajek oddziel od białek. Dodawaj po jednym do masła, cały czas ucierając.

5. Masę jajeczną połącz z przestudzonym ryżem, odsączonymi rodzynkami i winogronami.

6. Białko ubij z 2 łyżkami cukru, dodaj do masy.

7. Formę do zapiekania wysmaruj pozostałą łyżką masła i ułóż wymieszane składniki.

8. Piecz 30 min w piekarniku nagrzanym do 200°C. Podawaj z listkami mięty.

Kurier TV
Więcej na temat:z | ryż

Zobacz również

  • Składniki na 4 sztuki: 2 płaskie bułki z sezamem, 6 cienkich plasterków tofu, 1 pomidor, 2 łyżki słodko-pikantnego sosu orientalnego (np. hoisin), 2 liście sałaty, 2 rzodkiewki, garść kiełków z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.