Reklama
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (13:05)

    Rolada ziemniaczana

Składniki na 4-6 porcji: 60 dag ziemniaków, 4 jajka, 4 łyżki mąki, 1 łyżka ziemniaczanej, 20 dag mrożonego szpinaku w liściach, 10 dag boczku, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 1 łyżka masła, sól, pieprz.

1. Ziemniaki ugotować, wystudzić, przecisnąć przez praskę. Dodać 2 jajka i obie mąki, zagnieść ciasto.

Reklama

2. Na maśle zeszklić posiekaną cebulę, dodać czosnek i pokrojony w kostkę boczek. Wrzucić rozmrożony szpinak, doprawić. Dodać jedno jajko, schłodzić.

3. Ciasto rozwałkować, brzegi posmarować jajkiem. Na cieście rozsmarować szpinak, zrolować i skleić brzegi. Owinąć roladę folią spożywczą i związać brzegi. Owinąć folią aluminiową i włożyć do wrzącej wody. Gotować ok. 20 minut.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Nasza rada

Po ugotowaniu roladę ostrożnie wyjąć z obu folii, pokroić na plastry i serwować z sosem jogurtowo-czosnkowym.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: 2 bułki pełnoziarniste (lub kukurydziane) • mała fioletowa cebula • puszka ciecierzycy • 2 łyżki posiekanej natki • 2 łyżki mąki • 1/4 szklanki tartego żółtego sera • jajko • czerwona... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.