Reklama
  • Czwartek, 28 maja 2015 (08:05)

    Rolada ryżowa ze szpinakiem

Składniki na 8 porcji: • 10-15 dużych liści szpinaku • szklanka ryżu długoziarnistego • cebula • ząbek czosnku • 3 łyżki masła • 2 twarde pomidory • 2 jajka • pół opakowania ulubionych kiełków, np. brokułowych • kilka pomidorków koktajlowych • sól • pieprz

1. Cebulę i czosnek posiekaj, pomidory pokrój w kostkę. Szpinak umyj, sparz w osolonym wrzątku, po czym schłodź w zimnej wodzie.

Reklama

2. Na rozgrzanej patelni, na dwóch łyżkach masła, zeszklij cebulę i czosnek. Wsyp ryż, chwilę podsmaż, a potem zalej całość dwiema szklankami wody i dopraw solą. Gotuj, aż ryż pochłonie cały płyn. Mieszaj, by składniki nie przywarły.

3. Foremkę wyłóż folią, a następnie odsączonymi liśćmi szpinaku.

4. Do schłodzonego ryżu dodaj pokrojone pomidory i jajka, dopraw solą z pieprzem. Wymieszaną masę przełóż do foremek. Owiń ją liśćmi szpinaku, a następnie włóż naczynie do kąpieli wodnej (gorącej wody w większej foremce) i wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 200°C. 5. Danie udekoruj kiełkami i pomidorkami.

Czas: 50 min, 1 porcja = 380 kcal.

Kurier TV
Więcej na temat:rolada | szpinak | szpinak

Zobacz również

  • Składniki: 350 g ugotowanej kaszy gryczanej • 350 g twarogu • 1 garść natki pietruszki • 3 ząbki czosnku • 1 cebula • sól, pieprz • 1 jajko • bułka tarta. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.