Reklama
  • Środa, 5 stycznia 2011 (15:51)

    Pulpety z kaszy gryczanej i pieczarek

Z pieczarkami.

Zdjęcie

Pulpety z kaszy gryczanej /Smacznego
Pulpety z kaszy gryczanej
/Smacznego

Składniki na 4 porcje:

- szklanka kaszy gryczanej,
- łyżka masła,
- 30 dag pieczarek,
- 3 jajka, sos sojowy,
- sól, pieprz, otręby do obtaczania,
- olej do smażenia, kilka liści sałaty,
- łyżka oliwy,
- łyżka posiekanej natki,
- 3 ogórki kiszone,
- 2 pomidory,
- biała cebula,
- łyżka octu winnego

Przygotowanie:

1. Kaszę zalej 2 szklankami posolonego wrzątku. Ugotuj pod przykryciem z dodatkiem połowy masła. Po ostudzeniu zmiel w maszynce do mięsa.
2. Oczyszczone pieczarki zetrzyj na tarce, uduś na pozostałym maśle. Połącz z kaszą, dodaj 2 jajka i natkę, przypraw sosem sojowym, solą i pieprzem. Z masy formuj pulpeciki. Maczaj w ostatnim roztrzepanym jajku, panieruj w otrębach. Smaż na złoto na rozgrzanym oleju.
3. Pomidory i ogórka drobno pokrój, dodaj posiekaną cebulę. Przypraw solą i pieprzem, skrop oliwą i octem. Na liściach sałaty układać po porcji pulpetów i sałatki. Skrop sosem sojowym.

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje, 20 dag ryżu na risotto, 2 małe cebule, 1 l bulionu warzywnego, 150 ml białego wytrawnego wina, 1 cukinia, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 puszka pomidorów krojonych, 5 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.