Reklama
  • Czwartek, 28 stycznia (13:06)

    Pulpety z ciecierzycy

Składniki na 4 porcje: 20 dag ciecierzycy, 1 duża cebula, olej, po 2 łyżki sosu sojowego, natki i bułki tartej, 1 jajko, sól, po łyżeczce tymianku, pieprzu ziołowego i słodkiej papryki, ostra papryka, 1 mały seler, sól, pieprz.

czas ok. 40 min; porcja – 390 kcal, cena 1,60 zł

Reklama

1 Ciecierzycę przebierz, umieść w misce i zalej wodą (1:2). Pozostaw na noc do napęcznienia. następnego dnia przepłucz ziarna, zalej świeżą wodą i gotuj około 50 minut. Ponownie zmień wodę, gotuj jeszcze 15-20 minut. Pod koniec gotowania posól do smaku. Możesz też użyć ciecierzycy z puszki, którą wystarczy jedynie osączyć na sicie.

2 Cebulę obierz i drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż cebulę razem z sosem sojowym. Połącz ją w misce z ugotowaną i osączoną ciecierzycą. Wbij jajko.

3 Do składników w misce dodaj 2 łyżki posiekanej natki, tymianek, pieprz ziołowy, słodką paprykę i szczyptę ostrej papryki. Masę na pulpeciki zagęść bułką tartą, dopraw do smaku solą.

4 Formuj w dłoniach kulki, wrzucaj je na rozgrzany olej do głębokiego smażenia. Smaż, obracając, na złoty kolor.

Aneta Warowna z Żyrzyna

Świat kobiety
Więcej na temat:Pulpety | aneta | z | cebula | ciecierzyca

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ● szklanka zielonej soczewicy ● pół szklanki czerwonej soczewicy ● pół selera ● 2 marchewki ● 4 pieczarki ● 3 szalotki ● 5 łyżek oliwy ● 2 ząbki czosnku ● 2 jajka ● sól ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.