Reklama
  • Wtorek, 27 grudnia 2016 (15:00)

    Potrawka z cieciorki z jajkami sadzonymi

Składniki na 4 porcje: 1 puszka cieciorki, 4 jajka, 2 czerwone papryki (może być też słoik papryki pieczonej), 2 puszki pomidorów krojonych, 10 dag pomidorów koktajlowych, 1 cebula, 1/2 bagietki, 1/2 pęczka natki, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki kminku, szczypta cukru, sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka, oliwa z oliwek.

Reklama

1. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. W głębokiej patelni rozgrzej 2–3 łyżki oliwy. Zeszklij na niej cebulę z czosnkiem. Dodaj oczyszczone, pokrojone papryki. Oprósz solą i pieprzem, smaż kilka minut, aż warzywa zmiękną. Dołóż pomidory z puszki razem z zalewą oraz opłukane pomidorki koktajlowe.

Wsyp po 1/4 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki, kminek, szczyptę cukru i ew. jeszcze sól oraz pieprz do smaku. Mieszając co jakiś czas, smaż ok. 3 min.

2. Soczewicę przesyp na sitko, opłucz pod bieżącą zimną wodą, osącz i dodaj do warzyw. Wymieszaj, duś minutę. Wszystko przełóż do naczynia żaroodpornego. W potrawce zrób łyżką 4 wgłębienia. Do każdego ostrożnie wbij jajko. Formę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Zapie kaj ok. 12 min, aż białka się zetną, a żółtka pozostaną płynne.

3. Bagietkę pokrój na kromki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Zrumień na nim pieczywo po obu stronach. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj. Gotowe danie posyp zieleniną, podawaj z grzankami.

35 min

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 2 woreczki kaszy jęczmiennej (np. mazurskiej), 1 łyżka masła, 30 dag pieczarek, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 strąki czerwonej papryki, 1 szklanka bulionu, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.