Reklama
  • Wtorek, 2 lipca 2013 (10:08)

    Potrawka szparagowa

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Składniki na 4-6 porcji:

50 dag kalarepki, 50 dag zielonych szparagów, 40 dag ziemniaków, 4 łyżki mąki, 20 dag masła, 1 szklanka kremówki, 4 jajka, 2 łyżki soku z cytryny, sól, pieprz.

Reklama

1. Obrać kalarepkę i ziemniaki. Umyć. Kalarepkę i szparagi pokroić na kawałki, a ziemniaki w plastry.

2. Kalarepkę i szparagi zalać litrem osolonego wrzątku, gotować 8 minut. Warzywa wyjąć. Do wywaru włożyć końcówki szparagów. Gotować 6 minut. Przecedzić.

3. Ziemniaki ugotować. Odmierzyć 4 szklanki wywaru. Stopić masło, oprószyć mąką, zasmażyć. Mieszając, dolewać wywar i śmietankę. Zagotować. Sos przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Do sosu włożyć jarzyny oraz połówki ugotowanych na twardo jajek.

Nasza rada

Każdą porcję potrawki tuż przed podaniem warto posypać jakąś zieleniną, np. koperkiem, natką pietruszki lub trybulą.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 szkl. startej na grubych oczkach marchewki, 1 szkl. czerwonej soczewicy, 1 biała część pora (ok. 6 cm), 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej, 15 dag pieczarek, 1/3 szkl.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.