Reklama
  • Poniedziałek, 23 lutego 2015 (10:05)

    Placuszki ziemniaczano-serowe

Składniki: 50 dag gotowanych ziemniaków w mundurkach, 10 dag ostrego tartego żółtego sera, łyżeczka tłuczonego kminku, cebula, łyżeczka majeranku, łyżka posiekanej natki, sól, pieprz, ok. 2 łyżek mąki, masło do smażenia

Reklama

1. Ugotowane ziemniaki obierz i zetrzyj do misy na tarce z małymi oczkami. Cebulę obierz, pokrój w drobną kosteczkę i wymieszaj z ziemniakami.

2. Do ziemniaków dołóż ostry tarty ser żółty, kminek, majeranek i natkę. Wymieszaj. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gdyby ciasto nie było zbyt ścisłe (to zależy od gatunku ziemniaków), zagęść je mąką.

3. Z masy ziemniaczanej formuj małe placuszki. Smaż je na rozgrzanym maśle na rumiano.

4. Podawaj z surówką doprawioną winegretem lub z gęstą kwaśną śmietaną albo na ostro przyprawionym sosem pieczarkowym.

5. Takie placuszki możesz dodatkowo wzbogacić drobno posiekaną szynką lub pokrojoną w małą kosteczkę podsuszaną kiełbasą.

Przygotowanie ok. 30 minut

Porcja 240 kcal

Koszt porcji ok. 80 gr

Przepis na 4 porcje

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Zdjęcie

/ARCH.B/123
/ARCH.B/123

Więcej na temat:Placuszki | koszt | przepis

Zobacz również

  • Składniki:  2 gałązki rozmarynu, 2 małe czerwone cebule, łodyżka szałwii, 2 ząbki czosnku, 4 białe oscypki (niewędzone!), szklanka oliwy, papryka, garść rukoli,4 bułki z sezamem,  8 łyżeczek pesto... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.