Reklama
  • Środa, 12 listopada 2014 (15:00)

    Placki ziemniaczane ze śmietaną

Składniki: 10 ziemniaków ●cebula ●7 łyżek mąki pszennej ●2 jajka ●łyżeczka cukru ●sól, pieprz ●olej ●kwaśna śmietana ●koperek.

Reklama

1. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o małych oczkach wraz z cebulą. Dodaj 2 jajka, ok. 7 łyżek mąki pszennej, dopraw solą, pieprzem i łyżeczką cukru (placki dzięki temu szybciej i ładniej się zrumienią), dokładnie wymieszaj.

2. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką masę ziemniaczaną, formując placki. Usmaż z obu stron na złoto.

3. Usmażone placki nałóż na talerze. Polej gęstą, kwaśną śmietaną doprawioną solą i pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 szkl. startej na grubych oczkach marchewki, 1 szkl. czerwonej soczewicy, 1 biała część pora (ok. 6 cm), 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej, 15 dag pieczarek, 1/3 szkl.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.