Reklama
  • Środa, 12 listopada 2014 (15:00)

    Placki ziemniaczane ze śmietaną

Składniki: 10 ziemniaków ●cebula ●7 łyżek mąki pszennej ●2 jajka ●łyżeczka cukru ●sól, pieprz ●olej ●kwaśna śmietana ●koperek.

Reklama

1. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o małych oczkach wraz z cebulą. Dodaj 2 jajka, ok. 7 łyżek mąki pszennej, dopraw solą, pieprzem i łyżeczką cukru (placki dzięki temu szybciej i ładniej się zrumienią), dokładnie wymieszaj.

2. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką masę ziemniaczaną, formując placki. Usmaż z obu stron na złoto.

3. Usmażone placki nałóż na talerze. Polej gęstą, kwaśną śmietaną doprawioną solą i pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: 2 bułki pełnoziarniste (lub kukurydziane) • mała fioletowa cebula • puszka ciecierzycy • 2 łyżki posiekanej natki • 2 łyżki mąki • 1/4 szklanki tartego żółtego sera • jajko • czerwona... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.