Reklama
  • Środa, 12 listopada 2014 (15:00)

    Placki ziemniaczane ze śmietaną

Składniki: 10 ziemniaków ●cebula ●7 łyżek mąki pszennej ●2 jajka ●łyżeczka cukru ●sól, pieprz ●olej ●kwaśna śmietana ●koperek.

Reklama

1. Ziemniaki obierz, opłucz i zetrzyj na tarce o małych oczkach wraz z cebulą. Dodaj 2 jajka, ok. 7 łyżek mąki pszennej, dopraw solą, pieprzem i łyżeczką cukru (placki dzięki temu szybciej i ładniej się zrumienią), dokładnie wymieszaj.

2. Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką masę ziemniaczaną, formując placki. Usmaż z obu stron na złoto.

3. Usmażone placki nałóż na talerze. Polej gęstą, kwaśną śmietaną doprawioną solą i pieprzem. Posyp posiekanym koperkiem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 ugotowany ziemniak, garść rzeżuchy, 1 pęczek natki, 6 łyżek pestek słonecznika, 2 ząbki czosnku, 5 dag parmezanu, 150 ml oliwy, sól, pieprz, kiełki i zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.