Reklama
  • Wtorek, 21 lutego 2012 (02:10)

    Placki ziemniaczane z sosem serowo-ziołowym

Składniki : 80 dag ziemniaków, cebula, jajko, 2-3 łyżki mąki, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, oliwa; na sos: 25 dag twarożku, 1/2 szkl. jogurtu, 2 łyżki majonezu, dymka, 1/2 strąka marynowanej papryki, 3 łyżki posiekanych ziół (koperku, natki).

Zdjęcie

    /© Panthermedia
   
/© Panthermedia

Cebulę i ziemniaki obierz. Warzywa zetrzyj na tarce o dużych otworach, odciśnij sok. Dodaj mąkę i jajko. Czosnek przeciśnij przez praskę i też dodaj do masy ziemniaczanej. Przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

Na patelni porcjami rozgrzewaj oliwę. Łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta ziemniaczanego. Formuj cienkie, owalne placki. Smaż na rumiano z obu stron. Placki osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku.

Reklama

Przygotuj sos: twarożek zmiksuj z jogurtem i majonezem. Dymkę posiekaj. Paprykę pokrój w kosteczkę. Zioła, dymkę i paprykę wymieszaj z twarożkiem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Sos podaj z plackami.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje, 20 dag ryżu na risotto, 2 małe cebule, 1 l bulionu warzywnego, 150 ml białego wytrawnego wina, 1 cukinia, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 puszka pomidorów krojonych, 5 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.