Reklama
  • Poniedziałek, 16 marca 2015 (09:05)

    Placki ziemniaczane z pieczarkami

Składniki na 4 porcje zakupy: około 70-80 dag ziemniaków, 1 duża cebula, 20 dag pieczarek, 25 dag boczku wędzonego, 15 dag żółtego sera, 1 jajko, 3 dag mąki pszennej, natka pietruszki, 1 papryczka pepperoni, 3 łyżki pikantnego keczupu, sól oraz pieprz do smaku, olej

1. Ziemniaki obieram, myję, ścieram na tarce o małych otworkach razem z obraną cebulą. Odlewam nadmiar soku, który się wytworzył. Do startych warzyw dodaję jajko oraz mąkę. Wszystko przyprawiam solą oraz pieprzem, starannie mieszam ciasto. Na patelni rozgrzewam olej. Nakładam ciasto, formując dość spore placki (powinny wyjść 4 sztuki). Smażę je na złoto z obu stron.

Reklama

2. Boczek kroję w niewielkie paski. Przesmażam je na półchrupiąco na patelni. Dodaję pokrojone w plastry pieczarki oraz pokrojoną w plasterki papryczkę pepperoni. Smażę, mieszając. Gdy składniki zmiękną, dodaję keczup. Potrawkę przyprawiam, mieszam z posiekaną natką.

3. Blaszkę z piekarnika wykładam folią aluminiową. Kładę na niej placki. Na każdym rozkładam porcję potrawki. Posypuję częścią startego sera. Placki składam na pół, posypuję resztą sera. Zapiekam 10min w 180 st.

Porcja zawiera ok. 430 kcal.

Porcja kosztuje ok. 3 zł.

Przygotowanie: ok. 50 min.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane | z | placek | pieczarki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: ● 4 bułki wieloziarniste ● 4 garście roszponki ● duży burak ● jajko ● czerwona cebula ● awokado ● dojrzały pomidor (najlepiej malinowy) ● 2 łyżki płatków migdałowych ● olej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.