Reklama
  • Czwartek, 3 października 2013 (12:05)

    Placki ziemniaczane na słodko

Składniki: 8 ziemniaków, cebula, sól, pieprz, jajko, 3 łyżki mąki pszennej, płaska łyżka mąki ziemniaczanej, olej, po 10 dag jasnych i ciemnych winogron, laska wanilii, 25 dag twarożku śmietankowego, 2 łyżki mleka, 2 łyżki cukru.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

Ziemniaki obierz, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj posiekaną cebulę, jajko, wsyp oba rodzaje mąki. Całość przypraw solą, pieprzem i wymieszaj. Rozgrzej olej.

Łyżką nabieraj po porcji masy i układaj. Smaż z obu stron na złoty kolor. Ułóż na papierowym ręczniku, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Reklama

Umyj i osusz winogrona. Przekrój na pół i usuń pestki. Twarożek utrzyj z laską wanilii, 2 łyżkami mleka oraz 2 łyżkami cukru.

Kiedy masa będzie gładka, dodaj posiekaną miętę oraz winogrona. Twarożek nałóż pomiędzy dwa placki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem.

Na żywo
Więcej na temat:placki | placki ziemniaczane | ziemniaki

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 szkl. startej na grubych oczkach marchewki, 1 szkl. czerwonej soczewicy, 1 biała część pora (ok. 6 cm), 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej, 15 dag pieczarek, 1/3 szkl.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.