Placki z orzeszkami ziemnymi

Czwartek, 16 lipca 2015 (15:00)

Składniki na 4 porcje: 20 dag ryżu, 25 dag twarożku śmietankowego, 25 dag jogurtu naturalnego, 1/2 pęczka rzodkiewek, 1 jabłko, 1 pęczek szczypiorku, 2 łyżeczki soku z cytryny, 10 dag solonych orzeszków ziemnych, 2 jajka, 10 dag żółtego sera, 2 łyżki mąki pszennej, 5–6 łyżek klarowanego masła, sól, pieprz

1. Ryż ugotuj w posolonej wodzie według przepisu podanego na opakowaniu.Odstaw do wystudzenia. Twarożek wymieszaj z jogurtem. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Rzodkiewki i jabłko umyj, osusz, pokrój w słupki. Szczypiorek opłucz, posiekaj. Odłóż trochę kawałeczków jabłka oraz rzodkiewek do dekoracji, resztę wymieszaj z dipem serowo-jogurtowym. Ponownie przypraw do smaku solą, pieprzem i sokiem cytrynowym.

2. Orzeszki posiekaj. Żółty ser grubo zetrzyj. Ryż połącz z orzechami, serem i jajkami. Dosyp mąkę, przypraw do smaku. Wymieszaj. Na patelni porcjami rozgrzewaj masło. Kładź porcje masy ryżowej. Formuj owalne cienkie placki. Smaż je na złoty kolor z obu stron. Podawaj z przgotowanym wcześniej dipem. Posyp szczypiorkiem.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina