Reklama
  • Środa, 5 sierpnia 2015 (08:05)

    Placki z cukinii z otrębami

Skład na 6 porcji: ● 1 duża lub 2 mniejsze cukinie ● 2 jajka ● 1 duża cebula ● 2 ząbki czosnku ● 2 łyżki jogurtu naturalnego ● 3 łyżki mąki ● 1 łyżka otrąb owsianych lub pszennych ● garść koperku ● sól ● pieprz ● tłuszcz do smażenia

1. Cukinie myjemy, odcinamy końce i bez obierania ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko solimy, odstawiamy na około 10 minut, po czym odciskamy z soku.

2. Do cukinii dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajka, jogurt, mąkę, otręby i posiekany koperek. Przyprawiamy do smaku pieprzem i – jeśli trzeba – solą. Mieszamy, by wszystkie składniki dobrze połączyć.

Reklama

3. Nakładamy ciasto na rozgrzany olej, formując placuszki. Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji 1,50 zł.

Wartość odżywcza jednej porcji 85 kcal Białko 2,8 g/Tłuszcz 3,2 g/Węglowodany 7,9 g.

Więcej na temat:Placki z cukinii | placki | warto | cukinie | placek

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 50 dag ziemniaków, 1 cebula, 10 dag żółtego sera, 1 jajko, 2-3 łyżki kaszy manny, po kilka gałązek natki i majeranku, sól, mielony czarny pieprz, olej, 2-3 łyżki bułki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.