Reklama
  • Poniedziałek, 7 września 2015 (08:00)

    Placki po zbójnicku dla jarosza

Składniki na 4 porcje: 60 dag dużych ziemniaków, 1 cebula, 1 szklanka mąki, 1 jajko, 25 dag kurek, 1/2 szklanki śmietany, 3 łyżki masła, olej do smażenia, sól, pieprz, natka pietruszki.

1. Ziemniaki obrać, zetrzeć na drobnej tarce, odcisnąć od nadmiaru wody. Cebulę obrać, posiekać drobno, połączyć z ziemniakami.

Masę posolić, dodać ok. 3/4 szklanki mąki, jajko, wymieszać na rzadkie ciasto. Wylewać chochlą na rozgrzany olej i smażyć na złoto placki. Zdjąć, trzymać w cieple.

Reklama

2. Kurki przebrać, oczyścić, umyć, większe przekroić na połówki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle, posolić, popieprzyć, dusić pod przykryciem ok. 15 minut. Zasypać łyżką mąki, zasmażyć, podlać śmietaną i dusić.

3. Podawać placki ziemniaczane polane sosem kurkowym i posypane umytą i osuszoną natką pietruszki. Oprószyć świeżo zmielonym pieprzem.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Przygotowanie: ok. 45 minut

Nasza rada

Można usmażyć jeden wielki placek, o średnicy patelni, na osobę, ale trudno go wysmażyć. Małe placki są smaczniejsze!

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 30 dag sera feta (w kawałku), 1 puszka serc karczochów, 2-3 pomidorki, 15 dag mieszanki różnych sałat, 5 dag czarnych oliwek, 5 łyżek jasnego octu balsamicznego, 7 łyżek... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.