Reklama
  • Piątek, 13 sierpnia 2010 (14:07)

    Pierogi z soczewicą i ananasem

Smaczne i zdrowe.

Zdjęcie

Pierogi z soczewicą /Smacznego
Pierogi z soczewicą
/Smacznego

Składniki na 12 sztuk:

Ciasto:
- 30 dag mąki,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 15 dag masła lub margaryny,
- 2-3 łyżki lodowatej wody,
- mąka do wyrabiania pierogów
- łyżeczka curry,
- łyżeczka soli czosnkowej
Nadzienie:
- łyżeczka curry,
- szczypta soli czosnkowej,
- 10 dag soczewicy,
- 2 listki laurowe,
- puszeczka szafranu, - łyżeczka bulionu warzywnego instant,
- sól, pieprz,
- 4 plasterki ananasa z puszki,
- 1 mała chili,
- 2 cebulki dymki,
- łyżka gęstej śmietany,
- 3 żółtka,
- 12 orzechów nerkowca

Przygotowanie:

Przygotować ciasto dodając do niego po łyżeczce curry i soli czosnkowej. Odstawić w chłodne miejsce. Soczewicę moczyć 30 min w zimnej wodzie. Zagotować 1/2 l wody z listkami laurowymi, szafranem, bulionem i solą. Wrzucić osączoną soczewicę, ugotować, odcedzić. Listki laurowe wyrzucić. Ananasa drobno pokroić dodać do soczewicy. Dołożyć posiekaną chili i cebulę. Domieszać łyżeczkę curry. Dolać śmietanę, wbić 1 żółtko. Całość dokładnie wymieszać.
Ciasto cienko rozwałkować, wykroić z niego 12 krążków o średnicy 10 cm. Na każdym krążku ułożyć po porcji nadzienia z soczewicy. Krążki składać na pół, zalepiać brzegi formując pierogi. Układać je na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Posmarować żółtkami roztrzepanymi z łyżeczką wody, udekorować orzechami. Piec około 15-20 minut w temperaturze 190 st. C.
Jedna porcja zawiera: 810 kcal
Czas przygotowania: 80 min

Reklama

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 szkl. startej na grubych oczkach marchewki, 1 szkl. czerwonej soczewicy, 1 biała część pora (ok. 6 cm), 1/2 szkl. kukurydzy konserwowej, 15 dag pieczarek, 1/3 szkl.... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.