Reklama
  • Poniedziałek, 6 marca (15:05)

    Pieczone pierożki z grochem

Składniki na 8 porcji: szklanka grochu ● opakowanie ciasta francuskiego ● jajko ● cebula ● 2 ząbki czosnku ● 4-cm kawałek imbiru ● 5 łyżek tartej bułki ● pęczek natki pietruszki ● 3 łyżki oleju ● 2 szklanki bulionu ● sól ● pieprz.

1. Groch namocz na noc. Do garnka wlej bulion, dodaj przecedzony groch i gotuj do miękkości. Zostaw do wystygnięcia.

Reklama

2. Czosnek przeciśnij przez praskę, imbir zetrzyj na tarce. Posiekaną cebulę zrumień na maśle. Do grochu dodaj cebulę, imbir, czosnek i natkę. Wbij jajko, dosyp bułkę tartą. Wyrób i formuj kulki farszu.

3. Ciasto rozwałkuj, pokrój w kwadraty i lep trójkątne pierożki. Ułóż na blasze wyłożonej pergaminem. Piecz w 200°C przez 25-30 min, aż będą rumiane.

Takie jest życie

Zobacz również

  • Składniki: 2 woreczki kaszy jęczmiennej (np. mazurskiej), 1 łyżka masła, 30 dag pieczarek, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 strąki czerwonej papryki, 1 szklanka bulionu, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.