Reklama
  • Wtorek, 11 sierpnia 2015 (14:05)

    Pieczarki faszerowane szpinakiem

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg dużych pieczarek, 1 duża cebula, 1/2 kg szpinaku, 1 ząbek czosnku, 1 śmietankowy serek topiony, 3 suszone pomidory, 5 dag tartego parmezanu, sól, pieprz, 1 łyżka oleju, sok z cytryny.

1. Grzyby oczyścić, trzony wyciąć. Szpinak umyć, przebrać. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Rozgrzać olej, zeszklić cebulę i posiekany czosnek.

Reklama

Dodać szpinak. Dusić pod przykryciem, przyprawić solą, pieprzem, bazylią i sokiem z cytryny. Wymieszać z serkiem topionym. Pomidory osączyć z oliwy, pokroić w wąskie paski. Dodać do szpinaku.

2. Grzyby wstawić do piekarnika (200°C). Piec ok. 10 minut, wyjąć, nadziać szpinakiem, wstawić jeszcze na 5 minut do pieczenia, posypać parmezanem.

Nasza rada

Do potrawy najlepiej nadają się pieczarki odmiany portobello – są bardzo duże. Można je dostać w supermarketach.

Przygotowanie: ok. 55 minut

Twoje Imperium
Więcej na temat:pieczarki | Da | dusić | sok z cytryny | szpinak | szpinak

Zobacz również

  • Składniki: 350 g ugotowanej kaszy gryczanej • 350 g twarogu • 1 garść natki pietruszki • 3 ząbki czosnku • 1 cebula • sól, pieprz • 1 jajko • bułka tarta. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.