Reklama
  • Wtorek, 3 sierpnia 2010 (10:25)

    Muszle ze szpinakiem - w godzinę

Szpinak może być pyszny!

Zdjęcie

Muszle ze szpinakiem /Smacznego
Muszle ze szpinakiem
/Smacznego

Składniki:

- 30 dag makaronu - duże muszle,
- 2 łyżki oleju,
- 0,5 kg. szpinaku,
- 20 dag mielonego białego sera,
- 6 dag bułki tartej,
- 100 ml. mleka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 małe cebule,
- 1 puszka pomidorów obranych,
- 4 łyżki masła,
- sól, pieprz,
- gałka muszkatołowa

Przygotowanie:

Makaron ugotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu zahartować w zimnej wodzie. Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, szpinak oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić. Na rozgrzanych 2 łyżkach masła zeszklić połowę cebuli i czosnek, dodać szpinak i smażyć aż nieco zmniejszy swą objętość. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, smażyć jeszcze przez chwilę. Do miksera włożyć ser, bułkę tartą, szpinak i mleko, dobrze zmiksować, przełożyć do miski i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Farszem napełnić muszle makaronowe. Na pozostałym maśle zeszklić resztę cebuli, dodać pomidory z puszki, doprawić solą i pieprzem i gotować ok. 10 min. Po tym czasie sos zmiksować i przelać na dno naczynia żaroodpornego. Na sosie ułożyć muszle i zapiekać przez ok. 20 min. w 180 st. C.
Czas przygotowania 1 h. Przepis na 6 osób.

Reklama

Kalkulator kalorii

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 2 porcje: ● 2 bułki ● kilka liści sałaty ● pół szkl. zielonej soczewicy ● marchew ● po łyżce siemienia lnianego i płatków owsianych ● jajko ● curry ● sól ● pieprz ● olej. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.