Reklama
  • Wtorek, 6 października 2015 (11:00)

    Mamałyga z parmezanem

Skład na 6 porcji: ● 150 g drobnej kaszki kukurydzianej ● 500 ml bulionu warzywnego ● 1 czubata łyżka masła ● 50 g parmezanu ● 300 g świeżych lub mrożonych grzybów leśnych ● 1 cebula ● łyżka masła klarowanego ● łyżka oleju ● sól, pieprz i chili do smaku.

1. Bulion warzywny doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i stopniowo wsypujemy kaszę. Gotujemy 10-15 minut, cały czas mieszając, by kasza się nie przypaliła.

Pod koniec gotowania dodajemy masło, starty parmezan, sól, pieprz i odrobinę chili. Dokładnie mieszamy. Kaszkę wylewamy na płaską, natłuszczoną blaszkę do pieczenia, nakrywamy folią, studzimy.

Reklama

2. Umyte grzyby czyścimy, kroimy w plasterki, a obraną cebulę w kostkę. Obraną cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, dodajemy grzyby, smażymy.

3. Kaszkę kroimy w romby lub w kwadraty, lekko obsmażamy na klarowanym maśle. Podajemy z usmażonymi grzybami i ziołami.

Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 2,80 zł

Wartość odżywcza jednej porcji 183 kcal Białko 7,8 g/Tłuszcz 7,1 g/Węglowodany 34 g

Więcej na temat:Mama | Mama | Mama | warto | mama | mamałyga | parmezan

Zobacz również

  • Składniki: 2 woreczki kaszy jęczmiennej (np. mazurskiej), 1 łyżka masła, 30 dag pieczarek, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 strąki czerwonej papryki, 1 szklanka bulionu, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.