Reklama
  • Wtorek, 3 sierpnia 2010 (10:19)

    Makaronowa zapiekanka z warzywami

Z mnóstwem warzyw.

Zdjęcie

Makaronowa zapiekanka /Smacznego
Makaronowa zapiekanka
/Smacznego

Składniki na 6 porcji:

- 1 torebka (ok.50 dag) makaronu np. świderki, kolanka rurki),
- 3 strąki kolorowej papryki,
- 2 papryczki chili,
- 1 por,
- 1 cebula,
- 1 młoda cukinia,
- 1 bakłażan,
- 20 dag pieczarek,
- 4 pomidory,
- 2 szklanki śmietany 12 proc.,
- 3 jajka l10 dag żółtego sera,
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 2 łyżki oleju,
- 2 łyżki masła,
- słodka i ostra papryka w proszku,
- zioła prowansalskie,
- gałka muszkatołowa,
- sól i pieprz,
- tłuszcz do formy

Przygotowanie:

1. Warzywa i pieczarki oczyść, opłucz. Pieczarki, por i chili pokrój w plasterki, papryki w paseczki, cebulę w piórka, a bakłażan i cukinię w grubą kostkę. W garnku zagotuj posolony wrzątek. Wrzuć makaron. Ugotuj na półtwardo. Odcedź, przelej zimną wodą.
2. Ser zetrzyj. Śmietanę wymieszaj z roztrzepanymi jajkami. Dodaj ser. Przypraw gałką muszkatołową. Warzywa i pieczarki smaż 5-6 minut na rozgrzanym oleju z masłem. Wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Przypraw roztartym czosnkiem, mieloną papryką, ziołami, solą i pieprzem.
3. Formę posmaruj tłuszczem. Układaj na przemian warstwy makaronu i podsmażonych warzyw. Każdą warstwę polewaj mieszanką śmietany, sera i jajek. Na wierzchu zapiekanki połóż pokrojone w plastry pomidory. Piecz około 30 min w temp. 180 st.

Reklama

Kalkulator kalorii

Smacznego

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: • po pół szklanki ugotowanej czerwonej i zielonej soczewicy • pęczek botwinki • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego • jajko • sól • pieprz • oliwa. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.