Reklama
  • Czwartek, 13 sierpnia 2015 (13:00)

    Kurki w śmietanie

●400-500 g świeżych kurek ●2-3 łyżki masła ●cebula ●300 ml słodkiej śmietany 30 lub 36 proc. ●kilka gałązek natki pietruszki ●sól, świeżo mielony pieprz.

1 Kurki oczyść, opłucz i osącz. Większe pokrój, małe zostaw w całości. Cebulę obierz, posiekaj.

Reklama

2 Na dużej patelni rozgrzej masło, przesmaż cebulę. Dodaj kurki, smaż, aż odparują (ok. 10 min). Następnie zalej je śmietaną i zmniejsz ogień. Duś ok. 20 min, mieszając, do zgęstnienia.

Dopraw do smaku solą, pieprzem. Dodaj posiekaną natkę. Podaj np. z kluskami, knedlami lub pieczywem.

Świat kobiety
Więcej na temat:kurki | kurek | pra

Zobacz również

  • Składniki: 2 woreczki kaszy jęczmiennej (np. mazurskiej), 1 łyżka masła, 30 dag pieczarek, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 2 strąki czerwonej papryki, 1 szklanka bulionu, 1/2... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.