Reklama
  • Środa, 10 kwietnia 2013 (15:18)

    Kotlety ziemniaczane z sosem

Tradycyjne, proste, tanie danie, ale nadzwyczaj smakowite.

Składniki: 1 kg ziemniaków, jajko, duża cebula, szklanka mąki, olej, sól, pieprz.

Sos grzybowy: 10 dag suszonych grzybów (prawdziwków i podgrzybków) duża cebula, szklanka śmietany 18 proc. łyżka mąki pszennej, sól, pieprz

Reklama

Kotlety: obierz, umyj i ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie. Odcedź, ostudź i zmiel w maszynce do mięsa.

Cebulę obierz (jeśli są małe, weź dwie sztuki)drobno pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej trochę oleju i podsmaż cebulę na rumiano. Ostudź i dodaj do zmielonych ziemniaków. Przypraw masę solą, pieprzem, wbij jajko, wsyp mąkę i wyrób gładkie ciasto.

Z masy formuj małe kotleciki o średnicy ok. 10 cm i smaż na złoty kolor na gorącym oleju.

Sos grzybowy: grzyby zalej wodą i odstaw na noc. Wyjmij grzyby i drobniutko pokrój, wrzuć do wywaru. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na oleju. Włóż do wywaru z grzybów i gotuj 30 minut. Wymieszaj śmietanę z mąką, wlej trochę gorącego wywaru, wymieszaj i ponownie wlej do sosu. Gotuj chwilę, aż sos zgęstnieje. Przypraw solą oraz pieprzem. Możesz dodać odrobinę masła – sos będzie bardziej aksamitny.

Rozłóż kotlety na talerze i polej gorącym sosem. Najlepiej podawaj je z surówką. W tradycyjnych, polskich przepisach gorące, ziemniaczane kotlety podaje się także z kwaśną śmietaną albo na słodko ze śmietaną oraz odrobiną konfitur lub dżemu. Są też pyszne.

Porcje: 8. Przygotowanie: 70 min. Cena: 0,90 zł. Kalorie: 360 kcal

Przepis przysłała Irena Iwon-Wiącek z Kościeliska

Bella Relaks
Więcej na temat:kotlety | kotlety ziemniaczane | sos | S.O.S. | z | przepis | sosy | cebula

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 ugotowany ziemniak, garść rzeżuchy, 1 pęczek natki, 6 łyżek pestek słonecznika, 2 ząbki czosnku, 5 dag parmezanu, 150 ml oliwy, sól, pieprz, kiełki i zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.