Reklama
  • Poniedziałek, 6 lipca 2015 (13:01)

    Kotlety ze szpinakiem

Składniki na 6 porcji: 25 dag ryżu, 20 dag szpinaku, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, 5 dag sera typu feta, olej, bazylia, sól, pieprz, bułka tarta.

1 Ryż przepłucz na sicie, przełóż do garnka. Zalej 3/4 litra wody. Dodaj pół łyżeczki soli. Gotuj na średnim ogniu pod przykryciem 18 minut. Ugotowany ryż osącz, przełóż do miski i pozostaw do ostudzenia.

2 Liście szpinaku przebierz, oczyść starannie, odetnij końcówki. Opłukane listki osusz, a potem lekko rozdrobnij. Czosnek przeciśnij przez praskę lub obierz i drobno posiekaj.

Reklama

3 Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Przesmaż czosnek na jasnozłoty kolor. Dodaj posiekany szpinak. Duś kilka minut. Dopraw do smaku solą.

4 Do miski z wystudzonym ryżem wbij dwa jajka. Dodaj kilka opłukanych i grubo posiekanych listków bazylii, wymieszaj. Wkrusz ser typu feta. Połącz masę.

5 Uduszony i przestudzony szpinak przełóż do miski z masą ryżową, wymieszaj starannie. Dosyp tyle bułki tartej, żeby z masy dało się formować kotlety. Dopraw ją do smaku solą oraz czarnym pieprzem.

6 Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju. Rękoma formuj owalne i lekko spłaszczone kotlety. Każdy z nich obtocz w bułce tartej. Układaj na rozgrzany tłuszcz i smaż z dwóch stron na złoto. Gotowe kotlety osącz z nadmiaru tłuszczu. Podawaj, np. z pomidorami.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Zdjęcie

/Arch/123RF Picsel
/Arch/123RF Picsel

Zdjęcie

/Arch./Panthermedia
/Arch./Panthermedia

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Zdjęcie

/Arch./Wawa
/Arch./Wawa

Świat kobiety
Więcej na temat:kotlety | szpinak | szpinak

Zobacz również

  • Składniki (4 porcje): ● szklanka kaszy gryczanej ● 2 posiekane ząbki czosnku ● korzeń pietruszki ● sól ● pieprz ● kurkuma ● tymianek ● jajko ● olej ● mąka więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.