Reklama
  • Poniedziałek, 12 stycznia 2015 (15:00)

    Kotlety z ziemniaków i kalafiora

Skład na 5 porcji: ● 300 g ziemniaków ● nieduży kalafior ● posiekana natka pietruszki ● 100 g sera białego ● 2 jajka ● sól, pieprz do smaku ● przyprawa do ziemniaków ● 3 łyżki bułki tartej ● tłuszcz do smażenia.

Czas przygotowania 50 minut. Cena jednej porcji około 2,60 zł

1. Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przepuszczamy przez praskę. Kalafior zalewamy wrzątkiem, solimy, gotujemy 10 minut, po czym odcedzamy. Gdy kalafior ostygnie, siekamy go drobno.

Reklama

2. Biały ser miksujemy lub przepuszczamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy.

3. Ziemniaki, kalafior, starty biały ser, natkę pietruszki, jajka, wszystkie przyprawy i bułkę tartą wyrabiamy na jednolitą masę. Lepimy kotleciki (można je panierować w bułce tartej, otrębach owsianych lub pszennych, ziarnach sezamu, płatkach kukurydzianych itp. lub pozostawić bez panierki).

Smażymy z obydwu stron na złoty kolor. Podajemy z sosami, surówkami itp.

Rewia
Więcej na temat:kotlety | z | kalafior

Zobacz również

  • Składniki na 4 sztuki: 2 płaskie bułki z sezamem, 6 cienkich plasterków tofu, 1 pomidor, 2 łyżki słodko-pikantnego sosu orientalnego (np. hoisin), 2 liście sałaty, 2 rzodkiewki, garść kiełków z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.