Reklama
  • Piątek, 11 kwietnia 2014 (15:00)

    Kotlety ryżowe ze szpinakiem

Składniki na 6 porcji • 25 dag ryżu jaśminowego • 2 jajka • 7 dag bryndzy • 20 dag świeżego szpinaku • 4 łyżki masła • 4 łyżki oleju rzepakowego • 2 garście listków bazylii • sól • pieprz • chili • szczypta gałki muszkatołowej • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki tartej bułki.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

1. Ryż ugotuj w litrze osolonej wrzącej wody. Po 20 minutach odlej i odstaw do ostygnięcia. Gdy będzie letni, przełóż do miski i wymieszaj z jajkami.

2. Następnie dosyp bułkę tartą oraz dorzuć pokruszoną bryndzę i porwane listki bazylii. Dopraw masę solą, pieprzem oraz chili i wstaw do lodówki na pół godziny.

Reklama

3. W tym czasie przebierz szpinak. Oderwij łodyżki od listków i potnij je na mniejsze części. Zalej je wrzątkiem, odsącz, po czym podsmaż na patelni na rozgrzanym maśle. Dodaj drobno posiekane lub przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i wsyp odrobinę gałki muszkatołowej startej na najmniejszych oczkach.

4. Do masy ryżowej dodaj przygotowany szpinak i całość wymieszaj. Uformuj kotlety, obtocz je w bułce tartej i usmaż na rozgrzanym oleju.

5. Danie podawaj np. z sałatką z pomidorów posypaną szczypiorkiem.

Kurier TV
Więcej na temat:kotlety | szpinak | szpinak

Zobacz również

  • Składniki na 4 sztuki: 2 płaskie bułki z sezamem, 6 cienkich plasterków tofu, 1 pomidor, 2 łyżki słodko-pikantnego sosu orientalnego (np. hoisin), 2 liście sałaty, 2 rzodkiewki, garść kiełków z... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.