Reklama
  • Czwartek, 14 lutego 2013 (15:34)

    Kotlety ryżowe

Składniki na 3 porcje: 10 dag dzikiego ryżu, 5 dag białego zwykłego ryżu, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 niewielka cebula, sól, pieprz czarny drobno mielony oraz ziołowy, olej do smażenia, kilka gałązek świeżego majeranku.

Na marchewkowe piure:

Reklama

40 dag marchewki, 2 łyżki masła, sól, pieprz czarny drobno mielony oraz ziołowy.

Przygotowanie:

1. Oba rodzaje ryżu gotuj w osobnych rondlach na sypko, po ugotowaniu przerzuć na sito, aby ewentualnie osączyć z nadmiaru wody, odstaw do ostygnięcia.

2. Cebulę obierz z łupin i drobno posiekaj. Marchewki dokładnie oskrob i opłucz. Duże marchewki pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli są małe – ugotuj je w całości w osolonej wodzie.

3. Kilka niewielkich gałązek majeranku odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Ostudzony ryż przełóż do miski, połącz z posiekaną cebulą. Następnie dodaj bułkę tartą, siekany majeranek, jajko, sól, pieprz i wymieszaj. Następnie odstaw masę ryżową w chłodne miejsce.

4. Ugotowane marchewki wyjmij z wywaru, ostudź i zmiksuj blenderem, przetrzyj przez grube sito lub zetrzyj na tarce. Piure z marchewki połącz z masłem, dopraw solą oraz obydwoma rodzajami pieprzu.

5. Z masy ryżowej formuj kotleciki. Smaż je na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Gotowe kotleciki podawaj z ciepłym piure z marchewki, udekorowane gałązkami świeżego majeranku.

Przygotowanie: 70 minut Porcja: 320 kilokalorii

Zbyt kleistą masę na kotlety zagęści dodatek bułki tartej.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: ● szklanka zielonej soczewicy ● pół szklanki czerwonej soczewicy ● pół selera ● 2 marchewki ● 4 pieczarki ● 3 szalotki ● 5 łyżek oliwy ● 2 ząbki czosnku ● 2 jajka ● sól ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.