Reklama
  • Czwartek, 14 lutego 2013 (15:34)

    Kotlety marchewkowo-ryżowe

Składniki na 4 porcje: 15 dag ryżu, 4 marchewki, 2-3 żółtka, 2 łyżki bułki tartej +4 łyżki do panierowania kotletów, sól, pieprz, olej do smażenia. Na sos: 1/2 szklanki majonezu, 3 łyżki jogurtu, ząbek czosnku, sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Ryż ugotuj w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki oleju. Ryż po ugotowaniu może być lekko kleisty, ale nie powinien być rozgotowany.

Reklama

2. Po ugotowaniu ryż odstaw, aby ostygł. W tym czasie połącz majonez z jogurtem, dopraw solą oraz pieprzem, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i odstaw na 15 min do lodówki.

3. Z jednej marchewki odkrój wzdłuż trzy cienkie plasterki, resztę marchewek zetrzyj na tarce. Plasterki marchewki sparz wrzątkiem, osącz starannie i odstaw do ostygnięcia.

4. Gdy ostygną, przełóż je na patelnię z rozgrzanym tłuszczem i smaż krótko z obu stron.

5. Ryż i startą marchewkę połącz z żółtkami oraz bułką tartą, dopraw do smaku solą, pieprzem i starannie wszystko wymieszaj.

6. Z otrzymanej masy formuj kotleciki, obtaczaj je w drobno mielonej bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju. Prosto z patelni przełóż kotlety na talerze, udekoruj paskami marchewki. Podawaj na ciepło z kaszą perłową lub ryżem, polane sosem jogurtowo-majonezowym.

Przygotowanie: 30 minut. Porcja: 385 kilokalorii.

Gdy masa na dowolne ko tlety jest zbyt sucha i mało spójna, dodaj surowe jajko.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje, 20 dag ryżu na risotto, 2 małe cebule, 1 l bulionu warzywnego, 150 ml białego wytrawnego wina, 1 cukinia, po 1 czerwonej i żółtej papryce, 1 puszka pomidorów krojonych, 5 dag... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.