Reklama
  • Poniedziałek, 29 lipca 2013 (10:00)

    Kotlety jarskie - przepisy

Szklankę białej fasoli mocz w wodzie całą noc. Opłucz i gotuj do miękkości. Fasolę wymieszaj z 1/2 szkl. pokrojonych oliwek i 1/3 szkl. posiekanej natki. Dodaj łyżeczkę mielonej papryki, sól oraz pieprz. Uformuj płaskie kotleciki i grilluj kilka minut. Fasolowe burgery najlepiej smakują w bułce z keczupem i musztardą.

Zrobiłaś tradycyjne kotlety jajeczne? Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Zalej sosem pomidorowym (takim jak do gołąbków). Zapiekaj 10 min w 180 st. Pycha!

Kotlety z serem

Kilka ugotowanych ziemniaków rozgnieć. Do masy dodaj zeszkloną na oleju cebulkę, jajko, 2 łyżki mąki i posiekaną natkę. Masa na kotlety zyska jeszcze lepszy smak i nie rozpadnie się podczas smażenia, gdy dodasz do niej po 5 dag sera feta i startego żółtego sera.

Z kaszą i grzybami

Reklama

Ugotuj 15 dag kaszy gryczanej. Posiekaj 30 dag duszonych grzybów. Dodaj do kaszy wraz z 20 dag startego żółtego sera. Wymieszaj z posiekaną natką, przypraw do smaku. Przed smażeniem kotleciki obtocz w posiekanych orzechach.

Ważne zioła i przyprawy

Zioła i przyprawy mogą ciekawie odmienić smak jarskich kotletów. Gdy do masy jajecznej dodasz pokrojoną papryczkę chili (bez pestek!) i zrobisz panierkę z pokruszonych migdałów, danie zyska prawdziwie orientalny smak. Nie żałuj też aromatycznych ziół – szczypiorku, natki, kolendry lub mięty.

Ekspresowe rady

Zrób kotlety po bałkańsku: uformuj masę w grube wałeczki, wbij w nie patyczki i grilluj! Kotlety warzywne panieruj w sezamie lub tartych orzechach.

Minipulpeciki z kleistego ryżu z dodatkiem mięty są świetnym dodatkiem do rosołu! Do smażenia nie używaj olejów tłoczonych na zimno typu „virgin”!

Hanna Szymanderska - znana autorka wielu książek kulinarnych

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:kotlety | Zr | przepisy | danie

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 ugotowany ziemniak, garść rzeżuchy, 1 pęczek natki, 6 łyżek pestek słonecznika, 2 ząbki czosnku, 5 dag parmezanu, 150 ml oliwy, sól, pieprz, kiełki i zioła do dekoracji. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.